top of page

Kadınlarda Kalp Krizinin 6 Belirtisi


Kalp krizi geçiren kadınlarda, her zaman erkeklerdeki gibi bir his oluşmaz.

Kadınlar her zaman erkeklerle aynı klasik kalp krizi semptomlarını yaşamazlar, örneğin bir koldan aşağı doğru yayılan ezici göğüs ağrısı gibi. Bu kalp krizi semptomları kesinlikle kadınlarda da görülebilir, ancak birçoğunun gözden kaçırabilecekleri belirsiz veya hatta "sessiz" semptomları vardır.

Kadınlarda kalp krizinin sık görülen 6 belirtisi
  1. Göğüs ağrısı veya rahatsızlığı. Göğüs ağrısı en yaygın kalp krizi belirtisidir, ancak bazı kadınlar bunu erkeklerden farklı deneyimleyebilir. Sıkışma veya doluluk hissi verebilir ve ağrı sadece sol tarafta değil, göğsün herhangi bir yerinde olabilir.

  2. Kolunuzda, sırtınızda, boynunuzda veya çenenizde ağrı. Bu tür ağrı kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Ağrının göğüs ve sol kolunda yoğunlaşmasını bekleyen kadınları şaşırtabilir, sırtlarında veya çenelerinde değil. Ağrı kademeli veya ani olabilir ve yoğunlaşmadan önce artıp azalabilir. Uyuyorsanız sizi uyandırabilir.

  3. Mide ağrısı. Bazen insanlar kalp krizine işaret eden mide ağrısını mide ekşimesi, grip veya mide ülseri ile karıştırırlar. Bazen kadınlar karnında bir fil oturuyormuş gibi hissedilen şiddetli karın basıncı yaşarlar.

  4. Nefes darlığı, mide bulantısı veya baş dönmesi. Görünürde hiçbir sebep yokken nefes almada zorluk çekiyorsanız, özellikle de bir veya daha fazla semptomunuz varsa, kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz. Dr. Goldberg, "Sanki bir maraton koşmuşsunuz gibi hissedebilirsiniz, ancak hareket etmemişsinizdir," diyor.

  5. Terleme. Soğuk terleme, kalp krizi geçiren kadınlarda yaygındır. Sıcakta dışarıda vakit geçirmekten veya egzersiz yapmaktan kaynaklanan terlemeden daha çok stresle ilgili terlemeye benzeyecektir. Dr. Merz, normalde böyle terlemiyorsanız ve bunun için ısı veya ateş basması gibi başka bir neden yoksa "kontrol ettirin" diyor.

  6. Yorgunluk. Kalp krizi geçiren bazı kadınlar, bir süredir hareketsiz oturuyor olsalar veya çok fazla hareket etmemiş olsalar bile, aşırı yorgun hissederler. Dr. Goldberg, "Hastalar genellikle göğüste yorgunluktan şikayet ederler," diyor. "Banyoya yürümek gibi basit aktiviteleri yapamadıklarını söylüyorlar."

Herkes bu semptomların hepsini yaşamaz. Göğüs rahatsızlığınız varsa, özellikle de diğer belirtilerden bir veya daha fazlasına sahipseniz, hemen acil servise başvurun.

Instagram

bottom of page