top of page

Trigliserid Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Gerçek


Trigliserid Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Gerçek
Trigliserid Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Gerçek

Muhtemelen yıllardır yüksek kolesterolün kalbiniz için kötü olabileceğini duyuyorsunuz. Ancak kalp sağlığı için eşit derecede önemli olan daha az bilinen bir tehlike daha var: trigliseritler. Amerikan Kalp Derneği'ne (AHA) göre hem kolesterol hem de trigliseritler kanda bulunan yağlardır ve seviyeler çok yükseldiğinde kalp krizi ve felç riskinizi artırabilirler.


Trigliseridler vücuttaki en yaygın yağ türüdür. Yemek yediğinizde vücudunuz ihtiyaç duymadığı ilave kalorileri trigliseridlere dönüştürür ve bunlar daha sonra enerji için kullanılmak üzere yağ hücrelerinde depolanır.

Trigliseridler neden önemlidir?

1- Beslenmenizin trigliserid seviyeleriniz üzerinde büyük bir etkisi vardır. Dr. Sara Sirna, "Yüksek trigliseridlerin yaygın bir nedeni, yüksek yağlı diyet ve aşırı alkol alımıdır" diyor. Yüksek trigliseridli kişilerin sadece ölçülü miktarda alkol almaları veya bazı durumlarda hiç içmemeleri önerilir. Mayo Clinic'e göre alkol, kalori ve şeker bakımından yüksek olduğu için trigliseridler üzerinde özellikle güçlü bir etkiye sahip olabilir.


2- Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olsanız da yine de yüksek trigliseritleriniz olabilir. Kolesterol seviyelerine çok benzer şekilde, trigliserit seviyeleri, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzı ile düşürülebilir. Yüksek trigliseridlere karşı genetik bir yatkınlığınız varsa, bu ciddi bir risktir.


3- Normalin üzerindeki trigliserit seviyeleri kalp hastalığı riskini artırabilir. Mayo Clinic'e göre, yüksek trigliseridler arterlerin sertleşmesine veya arter duvarlarının kalınlaşmasına katkıda bulunabilir. Dr. Michael Wesley Milks, "Trigliserid yükselmelerinin 'kötü' kolesterol seviyelerinden bağımsız olarak kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili olduğu gerçeğini destekleyen giderek artan sayıda kanıt var," diyor.


4- Diyabet, trigliserid seviyelerini etkileyebilir. Yüksek trigliseritler, yüksek kan şekerine bağlanabilir. Dr. Milks, "Trigliserid ve kan şekeri yükselmeleri metabolik sendrom, prediyabet ve tip 2 diyabet ile ilişkilidir " diyor. Beş hastalıklı bir gruptan (yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, bel çevresinde aşırı yağ, yüksek kolesterol ve yüksek trigliserit) üç veya daha fazla duruma sahip olmak, kalp hastalığı ve felç riskinizi artıran metabolik sendrom olarak adlandırılır.


5- Yüksek trigliseritler, başka sağlık sorunlarının da bir işareti olabilir. Milks'e göre, yüksek trigliseritler obezite, düşük tiroid hormonu ve alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı gibi karaciğer veya böbrek problemleriyle bağlantılı olabilir.


6- Bazı ilaçlar trigliserid seviyenizi yükseltebilir. Sirna, “Bazı doğum kontrol hapları, steroidler, HIV ilaçları ve beta blokerleri de trigliserid seviyenizi artırabilir ” diyor. Bazı durumlarda, trigliseritlerinizi etkiliyorsa, doktorunuz sizi farklı bir ilaç önerebilir.


7- Yüksek trigliseritler kalbinize daha fazla zarar verebilir. Ocak 2020'de European Heart Journal'da yayınlanan bir araştırma, trigliseridlerin aterosklerozla ilişkili her türlü durumda (koroner arter hastalığı, felç, kalp krizi) tıpkı kolesterolün yapabileceği gibi rol oynayabileceğini gösteriyor. Çalışma ayrıca, çok yüksek trigliserit düzeylerinin pankreasa zarar verebileceğini ve Amerikan Dermatoloji Derneği'ne göre cilt bozukluklarına bile neden olabileceğini belirtti.


Bu gerçeklerin cesaretinizi kırmasına izin vermeyin. İyi haber şu ki, trigliserit seviyeleriniz basit bir kan testi kullanılarak doktorunuz tarafından kolayca kontrol edilebilir ve yaşam tarzı değişiklikleri büyük bir fark yaratabilir. Sirna, "Trigliseridler diyete çok bağlı olduğundan, düşük yağlı bir diyet bazı insanlar için trigliserit düzeylerini normalleştirmek için yeterli olabilir" diyor. Milks, "Diyet modellerinde, fiziksel aktivitede ve kilo kaybındaki değişiklikler, trigliseridlerde oldukça büyük düşüşlere yol açabilir" diye ekliyor. Bu değişiklikler yeterli değilse, ilaçlar sağlıklı bir düzeye gelmenize yardımcı olabilir.

Instagram

bottom of page