Nutella... Kahvaltının vazgeçilmezi, ekmeğin biricik dostu, kaşığın en tatlı düşmanı... Ama bir yandan da aklımızın bir köşesinde hep o soru işareti: Nutella zararlı mı? Hadi gelin, bu konuyu biraz kurcalayalım. Sonuçta hepimiz Nutella'nın tadına bayılıyoruz.
Öncelikle şunu söylemek lazım, Nutella'yı kahvaltıda afiyetle yiyen bir nesil olarak büyüdük. Hatta belki de bizim için mutluluk kavramının önemli bir parçasını oluşturuyordu. Sabah uyanır uyanmaz ekmeğe sürülen o çikolata-fındık karışımı, güne başlamanın en güzel yoluydu. Şimdi ise, yetişkin olmanın getirdiği sorumlulukla (ve belki de biraz da kilo alma korkusuyla) "Acaba?" diye düşünmeye başlıyoruz.
İnternette biraz araştırma yapınca, Nutella'nın içeriğiyle ilgili bir sürü bilgi bombardımanına tutuluyoruz.
Tamam, "Nutella zararlı mı?" konusunu uzun uzun ve rahat bir şekilde konuşalım. Nutella, yani fındık kremasının kralı, kahvaltılarda ekmeğin, pankekin, hatta bazen kaşığın en yakın arkadaşı. Ama bir yandan da içindeki şeker ve yağ oranı yüzünden "Acaba zararlı mı?" diye düşündüren bir yiyecek.
Öncelikle şunu söylemek lazım, Nutella'nın tek başına "zehir" gibi bir şey olduğunu düşünmek yanlış olur. Hani derler ya, "Azı karar, çoğu zarar." Nutella için de bu geçerli. Mesela kahvaltında bir dilim ekmeğe sürdüğün bir-iki tatlı kaşığı Nutella seni anında hasta etmez, hatta güne mutlu başlamanı bile sağlayabilir. İçindeki fındık da belli bir oranda faydalı yağlar içeriyor sonuçta. Ama işin içine kavanozu kaşıklama, her gün bolca tüketme girerse o zaman tehlike çanları çalmaya başlıyor.
Şeker içeriği meselesi var bir kere. Nutella'nın neredeyse yarısı şekerden oluşuyor. Düşünsene, kahvaltıda kocaman bir kase şeker yiyormuş gibi bir şey. Bu da diş çürüklerinden tut obeziteye kadar pek çok soruna yol açabilir. He hele çocuklar için daha da tehlikeli. Çocukken şekere alışan bir damak, ileride de sağlıksız beslenmeye daha yatkın oluyor.
Bir diğer konu da palmiye yağı. Nutella'da kullanılan palmiye yağı, bazı araştırmalara göre kanser riskini artırabileceği iddia ediliyor. Tabii bu konuda kesin bir yargıya varmak zor, tartışmalar devam ediyor. Ama yine de akılda bulundurmakta fayda var. Ayrıca palmiye yağı üretiminin çevreye verdiği zarar da cabası. Orangutanların yaşam alanlarının yok olması gibi üzücü sonuçlar doğurabiliyor.
Peki, Nutella tamamen yasak mı? Tabii ki hayır! Her şeyde olduğu gibi, Nutella'yı da ölçülü tüketmek önemli. Haftada bir-iki kez, az miktarda tüketildiğinde çok büyük bir sorun teşkil etmez. Özellikle canınız çok çekiyorsa kendinizi tamamen mahrum bırakmak yerine kontrollü bir şekilde yemeniz psikolojik olarak da daha iyi olacaktır.
Alternatifler de var tabii. Evde kendi fındık kremanızı yapabilirsiniz mesela. Kavrulmuş fındıkları, biraz bal veya hurma ile robottan geçirerek daha sağlıklı bir alternatif elde edebilirsiniz. Hem şeker oranını kendiniz ayarlayabilir, hem de palmiye yağı kullanmamış olursunuz.
Sonuç olarak Nutella'nın "kötü" olduğunu söylemek haksızlık olur. Ama "mucizevi bir besin" de değil. Her şeyde olduğu gibi, denge önemli. Az miktarda ve ara sıra tükettiğiniz sürece keyfini çıkarabilirsiniz. Ama her gün, bol bol yerseniz sağlığınız için pek de iyi olmayabilir. Karar sizin!
0 Yorum