Bebeğiniz Neden Başını Sallıyor? Otizmle İlgisi Olabilir mi?

Bebeğiniz Neden Başını Sallıyor? Otizmle İlgisi Olabilir mi?

Bebekler genellikle yaşamının ilk aylarında kontrollü olarak başını hareket ettirmeye başlar. Genellikle ikinci ayda başlarını sese çevirebilirler. İlk yılın sonunda ve çoğu zaman çok daha erken dönemde birçok bebek başlarını sallamaya başlar.

Başını hareket ettirmek, refleksler ve motor becerilerle ilgili gelişimsel kilometre taşlarından biridir. Bununla birlikte, bazı kafa sallama türleri bir sorunun belirtisi de olabilir.

Bu yazıda bebeğinizin neden başını sallayabileceğini, baş hareketlerinin ne zaman normal ve ne zaman bir sağlık sorununun habercisi olabileceğini inceliyoruz.

Bebek için başını kontrol edebilmek gelişim açısından önemli bir kilometre taşıdır.

Yaklaşık iki aylıkken çoğu bebek başını seslere doğru çevirmeye başlar. Baş kontrolünü kazanmaya devam ederler ve dört aya kadar başlarını kolaylıkla kaldırıp hareket ettirebilirler. Ebeveynler bu aylarda baş sallamanın başladığını fark edebilirler.

Bir bebeğin başını sallamasının gelişimsel nedenleri şunlar olabilir:

Dünyayı Tanıma

Bebekler pratik yaparak yeni becerilerde ustalaşırlar. Dünya üzerinde çok az kontrole sahip bir bebek için baş kontrolünü artırmak büyük bir değişikliktir.

Yakın zamanda başını kontrol etmeyi öğrenmiş bir bebek, başını bir yandan diğer yana çevirebilir ve farklı pozisyonlara getirmeyi deneyebilir.

Sesleri dinlemek

Bir bebek genellikle kafasını gürültülü bir sese veya bir ebeveynin veya bakıcının sesi gibi tanıdık veya ilginç seslere doğru çevirmeye çalışır.

Bir odada iki veya daha fazla kişi konuşuyorsa veya birbiriyle yarışan birkaç ses varsa, bebek sesleri takip etmeye çalışırken başını ileri geri hareket ettirebilir.

Daha sessiz bir odada baş hareketleri durabilir.

İletişim

Bebekler, konuşmadan önce kelimeleri anlayabilirler. Sonuç olarak, yaklaşık altı aylıkken ebeveynlerin veya bakıcıların kendilerine söylediklerinin bir kısmını anlamaya başlayabilirler . Bir bebek onlarla iletişim kurmak için başını sallayabilir.

Bir yıla kadar, birçok bebek "hayır" anlamında ya da farklı duygularını ifade etmek için başlarını sallar.

Kendini yatıştırma

Bazı bebekler başlarını iki yana sallamayı yatıştırıcı bulur. Bunu aşırı uyarıldıklarında, endişelendiklerinde veya uykuya dalmaya çalışırken yapabilirler.

Kendini yatıştırmak zararsızdır ve bebeğin yeni durumlarda daha az endişeli hissetmesine yardımcı olabilir.

Tıbbi nedenler

Bir bebek bir şeyler ters gittiği için başını salladığında, genellikle aynı anda başka belirtiler de ortaya çıkar.

Ebeveynler, ağlama veya gelişim geriliği gibi diğer belirtilerle birlikte görülen baş sallama durumunda dikkatli olmalıdır.

Ağrı veya kulak enfeksiyonu

Bazı bebekler ağrı çekiyorlarsa kendilerini rahatlatmak için başlarını sallayabilirler.

Ani baş sallama, özellikle bebeğin ateşi varsa veya kulağını tutuyorsa, kulak enfeksiyonunun bir işareti olabilir. Doktorlar kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotik yazabilirler.

Epilepsi

Bebekler de dahil olmak üzere epilepsili bazı kişilerde miyoklonik sarsıntı vardır. Bunlar, kaslarda ani kasılmalara neden olan çok kısa nöbetlerdir.

Miyoklonik sarsıntılar vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilirken, bazı bebeklerin başını veya boynunu çevirmesine neden olabilir. Sarsıntılar çok kısadır ve ebeveynler başlangıçta bunun nöbet olduğunu fark edemeyebilir.

Miyoklonik sarsıntılar aniden olur ve kuvvetli olabilir. Böyle bir durum varsa bebeğiniz gönüllü olarak başını sallıyor gibi görünmeyecektir.

Otizm ve diğer gelişim sorunları

Otizmi olan insanlar vücutlarını kendi kendilerine yatıştırmak veya uyarmak için hareket ettirirler. Genellikle ritmik hareketlerle başlarını sallayabilirler.

Bebeğin otistik olması durumunda;

* Gelişim evrelerinin normal ilerlememesi

* Kazandığı becerilerini sonradan kaybetmesi

* Anne-baba veya bakıcıları ile göz teması kurmaması veya onlara yanıt vermemesi söz konusu olabilir.

Nörolojik bozukluklar

Baş sallamak, özellikle bebek kontrol edemiyor gibi görünüyorsa veya başka alışılmadık hareketleri varsa, nörolojik bir sorunu olabilir.

Örneğin, rhombencephalosynapsis adı verilen bir durum, beynin serebellumunun oluşumunda farklılıklara neden olur. 2013 yılında yapılan bir çalışmada, yıllarca sürekli kafa sallaması olan 50-59 çocukta bu durum tespit edildi.

Nörolojik bozuklukları olan bebeklerin gelişimleri normalden geri olabilir ve konuşma, hareket ve diğer yaşa özgü davranışlarda sorun yaşayabilirler.

Titreme Nöbetleri

Çok nadiren bebekler ve küçük çocuklar, kendiliğinden ortaya çıkan titreme atakları yaşarlar. Bir bebeğin vücudu titreyebilir ve bu hareketler kafasını etkileyebilir. Bu nöbetlerin sebebi çoğu zaman tespit edilemez ancak genellikle zararsızdırlar. Bununla birlikte, doktor önce nörolojik durumlar veya kafa travmaları gibi diğer nedenleri inceleyecektir.

Bebeğinizde endişe verici veya alışılmadık davranışlar varsa doktora gitmek için asla erken değildir.

Erken müdahaleler, ciddi bir gelişimsel veya nörolojik soruna yardımcı olabilir ve kulak enfeksiyonları ve diğer yaygın durumlar için erken tedavi, bu koşulların kötüleşmesini önleyebilir.

  • Gelişimsel kilometre taşlarını karşılamama - örneğin, bebeğiniz dört aylık olmasına rağmen başını seslere çevirmezse

  • Baş sallamakla birlikte ateş gibi başka belirtiler varsa

  • Sıkıntılı görünüyorsa

  • Bebeğiniz başlarını veya hareketlerini kontrol edemiyorsa, derhal doktora başvurulmalıdır.

0 Yorum

Bilgi! Yorum yapabilmek için, ziyaretçi girişi yapmış olmalısınız. Buraya tıklayarak üye olabilir, üyeyseniz Buraya tıklayarak giriş yapabilirsiniz.