Muhtemelen Dişlerinizi Yanlış Fırçalıyorsunuz!

Muhtemelen Dişlerinizi Yanlış Fırçalıyorsunuz!

Daha İyi Bir Ağız ve Diş Sağlığı İçin 4 İpucu

Sağlıklı dişler için herkesin bildiği temel kurallar vardır: Günde iki kez fırçala ve çok fazla şeker tüketme. Peki, bu kurallara uyan bazı insanlar neden diş çürükleri ile karşılaşıyor? Aslında, diş çürümelerini önlemek için biraz daha fazlasına ihtiyaç var.

1. Diş Fırçalama Tekniklerinizi Gözden Geçirin

Dış fırçalama şekliniz, diş sağlığınızı büyük ölçüde etkiler. Fırçalama işlemi, dişlerde biriken ve zamanla diş minesine zarar verebilecek bakteriyel plağı uzaklaştırır. Plak, yemek yedikten hemen sonra oluşur ancak zararlı hale gelmesi için belirli bir olgunluk seviyesine ulaşması gerekir. Bu süre en az 12 saat veya daha uzun olabilir.

Bu nedenle, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez dişlerinizi fırçalamanız önemlidir. Elektrikli diş fırçaları, manuel fırçalardan daha etkili olabilir. Ayrıca, küçük başlıklar ağzın zor ulaşılan bölgelerine erişim sağlar ve orta sertlikte kıllar dişleri temizlerken diş etlerine zarar vermez.

2. Florürlü Diş Macunu Kullanmaya Özen Gösterin

Fırçalamanın asıl faydası, diş macununun içeriğinden gelir. Özellikle florür, diş minesini güçlendirir ve kaybedilen mineralleri yerine koyarak çürümeyi önler.

Daha etkili bir koruma için, 1350-1500 ppmF (milyonda parça florür) içeren diş macunları kullanmalısınız. Diş macununuzun florür oranını ambalajın arka kısmından kontrol edebilirsiniz. Bazı çocuk diş macunları yeterli florür içermeyebilir; bu durumda diş hekiminiz daha yüksek florür içeren bir macun önerebilir.

Ayrıca, plakları görünür hale getiren "boya tabletleri" kullanarak fırçalama kalitenizi test edebilirsiniz. Bu tabletler, dişlerinizde kalan plağı renklendirerek eksik kalan bölgeleri göstermeye yardımcı olur.

3. Fırçaladıktan Sonra Ağzınızı Çalkalamaktan Kaçının

Geceleri tükürük üretimi gün içine göre daha az olur. Bu durum, dişlerin asit saldırılarına karşı daha savunmasız hale gelmesine neden olur.

Bu yüzden, gece yatmadan önce dişlerinizi fırçalarken yiyecek kalıntılarını iyice temizlediğinizden emin olun. Daha sonra su veya ağız gargarası ile ağzınızı çalkalamayın. Bu alışkanlığı bırakmak zor olabilir ancak florür etkisini maksimum seviyeye çıkarmak için gereklidir. Araştırmalara göre, fırçalamadan sonra ağız çalkalamamak diş çürümelerini %25 oranında azaltabilir.

4. Günlük Şeker Tüketiminizi Dört Kezle Sınırlandırın

Bazı şekerler dişler için diğerlerinden daha zararlıdır. Doğal meyvelerde bulunan şekerler (içsel şekerler) genellikle daha az zararlı iken, bal, şurup ve meyve suları gibi serbest şekerler bakteriler tarafından kolayca sindirilir ve diş minesine zarar veren asitleri oluşturur.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve NHS, günlük kalorinizin en fazla %5'inin serbest şekerlerden gelmesini önerir. Bu da yetişkinler ve 11 yaşından büyük çocuklar için günlük en fazla 30 gram (şekiz çay kaşığı) şeker anlamına gelir.

Ayrıca, dişlerinize zarar veren asit sürecini tetikleyecek şeker tüketimlerini ("şeker darbeleri") günlük dört kezle sınırlandırmak önemlidir.

Basit bir öneri: Sıcak içeceklerinize şeker eklemeyi bırakın ve şekerli atıştırmalardan kaçının.

Günde iki kez florürlü diş macunu ile fırçalayın, fırçalamadan sonra ağız çalkalamaktan kaçının, gece fırçalamadan sonra yemek yemeyin ve şeker tüketimini dört kezle sınırlandırın. Diş sağlığınızı korumanın bu kadar basit olduğunu biliyor muydunuz?

Bilgi Al

0 Yorum

Bilgi! Yorum yapabilmek için, ziyaretçi girişi yapmış olmalısınız. Buraya tıklayarak üye olabilir, üyeyseniz Buraya tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

Son Geribildirimler


Yaşlı ve Bakıma Muhtaç Hastaya Gerekli İlgi...

1930 doğumlu annemizin yatalak olduğunu belirtmemize rağmen, gerekli ilgi gösterilmemiş ve hastanın...

H**** Y****

Yetersiz Muayene Nedeniyle Geciken Kalp Hastalığı...

29 Ocak 2025 tarihinde, kalp ağrısı ve çarpıntı şikayetiyle İzmir Özel Gazi Hastanesi’nde görev...

E*** E**

Randevu Saatinde Doktorun Yerinde Olmaması

28.05.2005 tarihinde İstanbul Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi’nde, Dr. B.... E........ adına...

O**** G*******

Doktor Davranışı ve Randevu Sistemi Sorunu

Çam ve Sakura Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde görev yapan İ.D. isimli doktora muayene...

M***** U*****

Göz Polikliniği Sekreterinin Keyfi Davranışı

Ben Bartın İlinde yaşamakta olan bir iş insanıyım. 21.05.2025 günü akşam saat:17.00 sıralarında...

A**** S****

Kanamalı Hastaya Müdahale Edilmemesi

23 Nisan 2025 sabah saatlerinde, İstanbul Bahçelievler Medical Park Hastanesi Acil Servisi'ne...

M**** G****