Menopoz: Ateş Basmaları, Terlemeler ve Yeni Bir Ben!

Menopoz: Ateş Basmaları, Terlemeler ve Yeni Bir Ben!

Menopoz... Kulağa biraz korkutucu geliyor, değil mi?  Hani şu anneannelerimizin, teyzelerimizin fısıldaşarak konuştuğu, gizemli ve biraz da tabu olan konu. Ama korkmayın, canavar değil!  Aslında hayatın doğal bir evresi, tıpkı ergenlik gibi.  Vücudumuzun bize oynadığı küçük (bazen büyük!) bir oyun diyelim.  Bu oyunu nasıl oynayacağımız ise tamamen bize kalmış.

Öncelikle şunu belirtelim, her kadının menopoz deneyimi farklı.  Kimisi hafif atlatırken kimisi biraz daha zorlanabilir.  Bazıları için sıcak basmaları hafif bir rüzgar esintisi gibiyken, bazıları içinse yanardağ patlaması gibi hissedilebilir.  Ama unutmayın, yalnız değilsiniz!  Milyonlarca kadın bu süreçten geçiyor ve siz de atlatacaksınız.

Peki nedir bu menopoz?  

Basitçe anlatmak gerekirse, yumurtalıklarımızın artık yumurta üretmeyi bıraktığı dönem.  Östrojen ve progesteron hormonlarının üretimi azalıyor ve bu da vücudumuzda bir dizi değişikliğe yol açıyor.  İşte o meşhur sıcak basmaları, gece terlemeleri, uykusuzluk, vajinal kuruluk, ruh hali değişimleri... Hepsi bu hormon dengesizliğinin eseri.

"Ben daha gencim, menopoz bana uzak!" demeyin sakın.  Genellikle 45-55 yaşları arasında başlıyor ama daha erken veya daha geç de olabilir.  Hatta bazı kadınlarda 40 yaşından önce erken menopoz görülebiliyor.  Genetik faktörler, yaşam tarzı, sigara kullanımı gibi birçok etken menopoz yaşını etkileyebiliyor.

Gelelim en can alıcı noktaya:  Menopoz belirtileriyle nasıl başa çıkacağız?  İşte size birkaç ipucu:

* Sıcak basmaları için: Kat kat giyinmek, yanınızda yelpaze taşımak, soğuk su içmek, baharatlı yiyeceklerden ve alkolden uzak durmak faydalı olabilir.  Ayrıca, stres de sıcak basmalarını tetikleyebiliyor.  Yoga, meditasyon gibi rahatlama teknikleri de bu konuda yardımcı olabilir.

* Gece terlemeleri için: Nefes alabilen pamuklu pijamalar giyin, yatağınızda ince bir çarşaf kullanın.  Yatmadan önce ılık bir duş almak da rahatlamanıza yardımcı olabilir.

* Uykusuzluk için: Düzenli bir uyku düzeni oluşturun.  Yatmadan önce kafein ve alkolden uzak durun.  Ilık bir banyo, kitap okumak veya hafif bir müzik dinlemek uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir.

* Vajinal kuruluk için:  Su bazlı kayganlaştırıcılar kullanabilirsiniz.  Doktorunuzla da konuşarak uygun bir tedavi yöntemi bulabilirsiniz.

* Ruh hali değişimleri için:  Kendinize zaman ayırın, hobilerinize yönelin.  Arkadaşlarınızla ve ailenizle vakit geçirmek, duygusal destek almak da çok önemli.  Gerekirse bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin.

Menopoz, hayatımızın sonu değil, yeni bir başlangıç!  Artık çocuk yetiştirme, kariyer gibi yoğun dönemler geride kaldı.  Kendimize daha çok zaman ayırabilir, yeni hobiler edinebilir, seyahat edebiliriz.  Vücudumuzdaki değişimleri kabullenip, kendimize iyi bakarak bu dönemi rahatlıkla atlatabiliriz.

Unutmayın, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve stresten uzak durmak menopoz döneminde de çok önemli.  Bol bol su için, meyve ve sebze tüketin, düzenli olarak yürüyüş yapın, yoga veya pilates gibi egzersizlerle vücudunuzu güçlendirin.

Ve en önemlisi, doktorunuzla düzenli olarak görüşmeyi ihmal etmeyin.  O size en doğru bilgileri verecek ve gerekirse uygun tedavi yöntemlerini önerecektir.  Menopoz hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, bu dönemi o kadar rahat atlatırsınız.  Kendinize güvenin, her şey yolunda gidecek!

Bilgi Al

0 Yorum

Bilgi! Yorum yapabilmek için, ziyaretçi girişi yapmış olmalısınız. Buraya tıklayarak üye olabilir, üyeyseniz Buraya tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

Son Geribildirimler


Personelin Kasıtlı Davranışı ve Hasta Mağduriyeti

Bandırma Devlet Hastanesi' nde 03-01-2025 tarihinde saat 18.50 de boyun emar MR randevum vardı....

M****** S****

Ortopedi Doktorunun İletişim Sorunu

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Mücahitler Ek Binası) sözde ortopedi...

B***** A******

Şölen Çikolata Kurtlu Ürün

28.12.2024 akşam saatlerinde İstanbul/Sultanbeyli’nde bulunun evime giderken marketten kızım için...

Z**** Ç****

Mysoline İlaç Temini Sorunu

Mysoline 250mg ilacını eczaneler "üretici firma vermiyor" diyorlar. Devam zorunluluğu olan ilaç...

O**** Ş****

İstanbul Hastanesi Hasta Hakları

Coumadin (kan sulandırıcı) kullanıyorum ve göz ameliyatı için bu ilacı kesip koldan kan sulandırıcı...

L**** S**** A*******

Doktorun İlgisizliği

İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim Ve Araştırma Hastanesi iç hastalıkları doktoru C.....

M**** M***