Yapay Tatlandırıcı Araştırması: Normalden Daha Fazla Acıkıyorsanız Dikkat!

Yapay Tatlandırıcı Araştırması: Normalden Daha Fazla Acıkıyorsanız Dikkat!

Yeni bir çalışma, Splenda markasıyla satılan yapay tatlandırıcı sukralozun beyin aktivitesini –özellikle de hipotalamusu– etkileyerek yiyecek isteklerini artırabileceğini ortaya koydu. Araştırma, bu kalorisi olmayan tatlandırıcıların kilo kaybını engelleyebileceğini ve beynin iletişim şeklini değiştirebileceğini, bunun da şeker isteğini artırma potansiyeline sahip olabileceğini gösteriyor. Bu tür beslenme değişikliklerini yapmadan önce bir uzmana danışılması öneriliyor.

Normalden Daha Fazla Acıkıyor musunuz? Bunun Sebebi Mutfaktaki Bu Ürün Olabilir!

Tükettiğiniz her şeyin sağlığınıza olumlu ya da olumsuz etkileri olabilir – sağlıklı sebzelerden zararlı yapay tatlandırıcılara kadar. Evet, bilim insanları şimdi de sukralozu, yani Splenda'yı, beynimiz üzerindeki başka bir potansiyel olumsuz etkiyle ilişkilendirdi.

Nature Metabolism dergisinde yayımlanan çalışmada, yaşları 18-35 arasında değişen 75 yetişkin üzerinde rastgele çapraz deneme yöntemiyle bir araştırma yapıldı. Katılımcılara üç farklı gün, üç farklı içecek verildi: bir gün sukraloz içeren bir içecek, başka bir gün sükroz (sofra şekeri) içeren bir içecek ve diğer gün ise sadece su. Tüm içecekler vişne aromalıydı, böylece katılımcılar hangi içeceği tükettiklerini anlayamadılar. Her oturum arasında 2 gün ila 2 ay arasında süre bırakıldı.

Araştırma Bulguları

Sukraloz içeren içecek tüketildiğinde, beynin iştah ve yiyecek isteğiyle ilgili bölgesi olan hipotalamusa giden kan akışında artış gözlemlendi. Ancak katılımcılar sükroz içeren içeceği tükettiklerinde, hipotalamusa giden kan akışı azaldı ve açlık hissi düştü. Sükroz tüketiminden iki saat sonra, katılımcılar sukraloz tüketimine kıyasla belirgin şekilde daha az açlık hissettiklerini bildirdi.

Bu bulgular, kalorisi olmayan tatlandırıcıların kilo kaybına yardımcı olmayabileceğini ve hatta şeker isteğini artırabileceğini düşündürüyor. Ayrıca hipotalamusun beyinle iletişim şeklini de değiştirebileceği belirtiliyor. Benzer bir çalışma erkek ve obeziteye yatkın dişi sıçanlar üzerinde de yapıldı ve benzer sonuçlar elde edildi.

Sukraloz, sükroza göre 600 kat daha tatlı ama sıfır kaloriye sahip. Ancak bu durum, tatlılıktan beklenen kalori ile gerçekte alınan enerji arasındaki uyumsuzluk nedeniyle sorun yaratıyor.

Çalışma yürütücülerinden, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden endokrinolog Kathleen Alanna Page, “Vücudunuz, aldığı tatlılık sinyali nedeniyle kalori bekliyor ama bu kaloriyi alamadığında, zamanla bu durum beynin o maddelere olan isteğini etkileyebilir” şeklinde uyarıda bulundu.

Amerikalı yetişkinlerin %40'ı bu tarz tatlandırıcıları düzenli olarak kullanıyor ve çoğu kişi bu ironik etkilerin farkında değil. Beslenme düzeninizde böyle değişiklikler yapmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanız öneriliyor.

Bilgi Al

1 Yorum

  • CEREN DAMAR
    CEREN DAMAR
    05-04-2025 19:45

    Splenda kullandığım sürede tatlı ihtiyacım azalmış gibi hissettim ama son zamanlarda açlık hissim arttı. Bu makaleyi okuduktan sonra, sukralozun beyin üzerindeki etkilerinin neden olduğu açlık hissini daha iyi anladım. Kilo vermek için tatlandırıcı kullanmaya başladım, ama araştırma beni şüphelendirdi. Belki de doğal alternatiflere yönelmek daha iyi bir seçenek olacak. Yine de, her değişiklik öncesinde uzman bir diyetisyenle konuşmayı düşünüyorum.

Bilgi! Yorum yapabilmek için, ziyaretçi girişi yapmış olmalısınız. Buraya tıklayarak üye olabilir, üyeyseniz Buraya tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

Son Geribildirimler


Telefonla Ulaşım Mümkün Değil – Mağduriyet...

İki gündür laboratuvar sonuçları hakkında bilgi almak amacıyla Alanya Devlet Hastanesi'ni...

S**** E***

Doktorun Çocuk Hastaya Olumsuz Davranışı

12 Nisan 2025 tarihinde Tuna Karan Seçkin isimli 3.5 yaşındaki oğlumun önceki gece başlayan ve...

B**** S*****

Kayıt Dışı Medikal Estetik Uygulama

Sosyal medya (https://www.instagram.com/dr.cosm.aziza) üzerinden ulaştığım Dr. Aziza hakkında...

E**** E****

Doktor Hatası ve Hasta Haklarının İhlali

T.C. No: 11****48 olan annem N.K., 02.05 Çarşamba günü Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde...

M***** K***

Yanlış Gözlük Reçetesi ve Doktorun İlgisizliği

27.03.2025 tarihinde Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nde Dr. H.... C.. Bey’e...

İ****** Y*******

Hasta Hakları İhlali, Sağlık Personelinin Hakaret...

28.03.2025 tarihinde saat 16:00’da Kocaeli Fatih Devlet Hastanesi Ortopedi bölümünde randevum...

D**** P******